Vásároljunk új bojlert! De hogyan?

A bojlervásárlás első lépései, avagy mit tegyünk, ha tönkrement az előző bojler?

A házban számos dolog mehet tönkre, romolhat el, eshet szét vagy törhet össze. Sajnos ez a balszerencse nem kíméli sem a tükröket, sem a televíziót, de még a fűtésrendszert és a bojler készüléket sem. Mindannyian szeretnénk egy nyugodt kis életet a kis lakásunkban, ahol mindig lefolyik a mosdókagyló, van melegvíz, a hőmérséklet kellemes és még tévézni is nyugodtan tudunk. A helyzet azonban nem ilyen rózsás, sajnos az otthoni nyugodt pihenést és környezetet is megkeserítheti valamilyen éppen szolgálatát felmondó berendezésünk tagja. Ha pedig a baj már megtörtént, ideje kétségbeesni – vagy megoldani a problémát. De hogyan is kezdjünk ehhez hozzá? Milyen darabot válasszunk, és honnan rendeljük meg, hogyan szereljük be? Egy kis összefoglalót szeretnék ezzel kapcsolatban megosztani a továbbiakban. Remélem, segíteni fog. Ha pedig valamelyik résznél elakadnánk, ne felejtsünk el tényleg szakértőhöz fordulni, hogy mindenképpen olyan bojlert válasszunk, amely a számunkra és a lakás berendezéséhez is a megfelelő darab lehet.

A bojlervásárlás – avagy az első lépések, az elgondolás

Ha biztosra akarunk menni, természetesen szakemberhez fordulunk, ezt mindenki tudja. Azonban az ő segítségével is nekünk kell majd dönteni bizonyos dolgokról, mint hogy mekkora tartály is legyen beszerelve. Ne döntsünk jól átgondolás és számolgatás nélkül. Gondoljuk át, hány főből áll a család, ki milyen gyakran és mennyi ideig szokott fürödni vagy hajat mosni. Persze, ha a korábbi darab mérete éppen megfelelő volt, akkor ne habozzunk, válasszuk ugyanazt a méretet! Ha azonban túl soknak éreztük a korábbi vízmennyiséget vagy azóta költöztek el tőlünk néhányan, érdemes lehet egy kisebb tartályú darabba fektetni a pénzünket. Egyrészt, így olcsóbban is kapunk, másrészt pedig fontos a melegítésre használt áram esetén is, hány liter melegvizet tárolunk egyáltalán. Így ez egy jócskán gazdaságos változtatás lehet a részünkről. Ha pedig éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk, tehát a folytonos “az utolsónak már csak hideg víz jut” effektust, akkor most itt az ideje, hogy egy méretesebb darabra tegyünk szert. Habár semmiképpen sem pozitív az, hogyha az ember házában tönkremegy valami, azonban ilyen apró dolgokkal mégis jól járhatunk.

Hol vásároljunk bojlert?

Mivel elektronikai áruházak sem árulnak akkora választékot ezekből a szuper masinákból, mint az internet, ezért én személy szerint mindenképpen azzal próbálkoznék. Egyrészt, sokkal részletesebb tájékoztatást kapunk minden tekintetben a leírásokból, mintha csak az áruházban kérdeznénk meg egy eladót, aki teszem azt – inkább ért a mobilokhoz, mint a bojlerekhez, másrészt a nyugodt körülmények közötti döntésmeghozatal felbecsülhetetlen. Ha nem lesz jó a választott darab ráadásul ugyanúgy vissza kell vennie a webáruháznak a terméket, mint a fizikai vásárlás formájában, azért mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy az interneten keresztül válasszon. De hogy hol? Belinkelek egy szuper oldalt, ahol tényleg minőségi és praktikus elektronikai eszközöket kaphatunk, illetve gyorsan és egyszerűen tudunk majd dönteni a szűrők segítségével. Kategóriánkként válogathatunk, hogy milyen fajta darabot szeretnénk és még az ár vagy a népszerűség alapján is szűrhetünk a keresett találatokra. Íme tehát az oldal minden érdeklődő számára: https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito.

Hogyan fér el a bojler a lakásban? Milyen lehetőségeink vannak?

Nos, erre is van már több változat. Álló és fekvő bojlereket is találhatunk a piacon, a méretüktől függően pedig mi is tudjuk alakítani a szoba elrendezését. Az álló fajták talán több helyet foglalnak el, azonban ha helyszűkében vagyunk, akkor a kilencven fokkal elfordított változatot, a fekvő fajtát is választhatjuk. Ez utóbbiról az az általános nézet, hogy sajnos kevésbé praktikus mint az álló párja, könnyebben összekeveredik benne a hideg és a melegvíz. Azonban azt is el kell mondanom, hogy sok darabot a falra akasztva helyezünk el, tehát ha beállítjuk alá például a mosógépet, máris rengeteg helyet spóroltunk meg a fürdőszobában, ami főleg akkor lehet óriási segítség, hogyha egyébként is szűkösen fértünk csak el.

A bojler karbantartása, felszerelése

Ha pedig megvan az új bojler, nincs más dolgunk, mint beszerelni azt. Ez persze komoly feladatnak tűnik és az is: inkább bízzuk szakértő kezeire a munkát, minthogy esetleg valami rosszul süljön el a mi próbálkozásunkból. Természetesen egy-két igazi ezermester így sem lehet majd visszatartani a próbálkozástól, de azért ha így van a dolog, ne csak belevágjunk minden segítség nélkül, hanem nézzünk jól szét az interneten, hogyan is kell egy új bojlert elhelyezni. Ha egy kis segítség kell ehhez és még bővebb információkat is meg szeretnénk tudni az egész bojler-dologról és annak cseréjéről, kiválasztásáról, akkor bátran látogassunk el erre az oldalra, amely remek tanácsokat ad a készülékekkel kapcsolatban.

Remélem, a cikkem jó kiindulási pont volt minden érdeklődő számára.