Mire való a plotter nyomtató?

Mi az a plotter?

A plotter egy rajzgép, amely kompatibilis a CAD szoftverekkel és vektorgrafikus képek nyomtatására használják. Működési elve eltér más nyomtatókétól. Két egymásra merőleges sínen mozgó tollal, ceruzával rajzolja meg a képet. A vonalat valóban toll – egy vagy több színű – rajzolja. A technológiából adódik, hogy a felületek színezése csak satírozással lehetséges. Alkalmatlan élethű, élénk képek nyomtatására. A modern plotterek elsősorban tintasugaras fejeket használnak, s akár A0-ás színes nyomatok is készíthetők. Ezek már a hirdetések, plakátok és hirdetőtáblák előállítására is képesek lehetnek. További sajátosságuk, hogy hengerelt papírra is nyomtatnak, így tulajdonképpen a nyomtatandó képnek csak a szélessége korlátozott méretű.

Különbséget kell tennünk vágó, rajzoló és hibrid plotter között. A rajzoló plotter nem csak papírra, hanem textilre, vinilre vagy akár fára is képes nyomtatni. Ezek persze költségesebbek az átlagos gépeknél, és kevésbé terjedtek el. A vágó, ahogy a nevéből is adódik az anyag elvágását végzi. Ehhez tekercselt papírra van szükség. A hibrid verziók pedig egyszerre tudják mindkettőt.

A síkágyas plotterrel a papír a plotter felületén fekszik, és a toll áthalad rajta, a görgős plotternél pedig a papír áthalad a plotteren, miközben a gép kinyomtatja a rajzot. Ha a plotterből kifogy a tinta, akkor az egész nyomtatot újra kell kezdeni.

Pen Plotters

Az ilyen típusú készülék képeket hoz létre az íróelemek miatt, amelyeket „tollnak” neveznek. A toll egyfajta „tű”, amelyet színezékek szállítására használnak. A tollrajzolók két típusa van:

Roll típus. A papíradagolás mozgó tengely segítségével történik. Ebben az esetben a toll egy koordinátatengelyben mozog, és a tengely mozgása egy másik tengelyt hoz létre.

Tablet típus. Ilyen eszközökön a papír helyhez kötött, és a toll mindkét koordináta tengelyen mozog, és ezzel egy teljes grafikus képet hoz létre.

Tintasugaras plotter

A tintasugaras plotter folyékony tintával dolgozik. A három alapszín (CMY) és a fekete, azaz a toner belefolyik a nyomtatófejekbe, ahonnan egy mesterségesen előállított légbuborék segítségével apró cseppenként, „sugárban” a mozgó papírra kerül, miközben a nyomtatóegység jobbra-balra halad. A festék megszáradása után készen is van a nyomat. A rendszer mikro nagyságú tintacseppekkel dolgozik, és alapvető elvárás, hogy a vonalak vastagsága megkülönböztethető legyen, az egymás mellettiek elkülönüljenek, a telített felületek ne legyenek csíkosak, és így tovább. A nyomatkép minőségét a technológia precizitásán kívül alapvetően határozza meg az alkalmazott média minősége és az adott médiához legjobban illeszkedő nyomtatási mód megválasztása. Rossz minőségű papíron a folyékony festék szétfuthat a papírrostok között, szálkás vonalakat, torzult képeket eredményezve, illetve ugyanezt a papírt másik nyomtatási mód alkalmazásával könnyen eláztathatunk, hullámos, sérülékeny felületet kapva. Bár ezeknek a plottereknek igen magas az áruk, érdemes az akciók között szétnézni a https://www.terc.hu/oldal/plotter-arak-akciok oldalon.

Lézeres plotter, vagy LED plotter

A fekete-fehér lézernyomtató porfestékkel dolgozik, és egy ilyen berendezés fő része a fényérzékeny dob. A dob felületét egy organikus anyag borítja, amely nagyon érzékeny és a használat során folyamatosan kopik. A dob funkciója, hogy fény hatására a felületén, a nyomtatandó rajz helyén megváltozik az elektromos töltés, amelyre a porfesték így rátapad. Ezzel a felülettel találkozik az ellentétes töltésű papír, a festékrészecskék átkerülnek a papírra és elkészül a nyomat, amely hő hatására rögzül a papíron.

Elektrosztatikus rajzolók

Ezek az eszközök kissé eltérnek a fentebbi típusoktól. A nyomat elkészítéséhez egy speciális papírt helyeznek a fej alá. Negatív feszültség segítségével egy látens kép alakul ki a felületen. Ezután a papír belép a dobozba, ahol egy pozitív töltésű festéket szórnak fel a felületére, ami viszont a papír negatív töltése miatt vonzódik. Így maga a kép képződik. A permetezési lépést többször meg lehet ismételni a kép elemeinek színezéséhez.

Océ CrystalPoint™ technológia a plotter piacon

Az Océ legújabb, saját fejlesztésű megoldása, amely mindkét fentebb említett technológia előnyeit tartalmazza. Ebben az esetben színes (CMYK) festékgyöngyök potyognak bele porfesték, illetve folyékony tinta helyett. Ezeket a gyöngyöket az Imaging Device nevű egység folyékonnyá, zselészerűvé alakítja át, miközben sávokban, keresztirányban, nagy sebességgel mozog a papír felett és kilövi a cseppfolyósodott anyagot. A festék zselé állagának köszönhetően, cseppalakban kerül a festék a papírra, amely pontos, erős tapadást biztosít még a nagy nedvszívású papírok felületén is. Az eredmény kiszőrösödés nélküli, tökéletesen éles nyomatok. Amint a zselécsepp rákerül a felületre, kikristályosodik, és így rendkívül erős tapadást biztosít egyenletes, félfényes felületet adva. Ezzel strapabíró, UV- és vízálló nyomatokat eredményez.