Girland dekoráció: hogyan nézzen ki az otthonunk úgy, mint egy lakberendezési magazin címlapján?

Girland dekoráció karácsonyra?

Ha szeretnénk megelőzni az ünnepi feszültséget, de halogassuk a teendőket. Írjunk listát arról, mire lesz szükségünk ahhoz, hogy otthonunk karácsonyi csoda legyen. Néhány girland segítségével és némi kézügyességgel akár fél óra alatt elkészíthetjük a díszeket, s minden vendégünk csak ámulni fog a varázslatos hangulattól. A girlandok nagyon praktikus kiegészítők. Díszíthetjük őket, égősort tekerhetünk rájuk, elhelyezhetjük őket az ablakpárkányon, az ablakok fölött, az ajtó fölött, az étkező-vagy kávézóasztalon, röviden bárhol. Még a lépcsőkorlátra is rátekerhetjük. De mi is az a girland? Különféle anyagokból készült, szalagszerű dekoráció, esetleg koszorú. Ha pedig karácsony, akkor az alapanyag fenyő, tobozok vagy piros szaténszalagok, amelyeket sokféle módon lehet cicomázni. Nézzük meg, hogyan! Ezekkel a trükkökkel otthonunk úgy fog kinézni, mintha egy lakberendezési magazinhoz dekorálták volna ki.

Hogyan készült a papír girland?

Girlandot nem csak karácsony alkalmával készíthetünk, de mivel az ünnepek egyre közelednek, ezért kimondottan az ilyen témájú dekorációk elkészítésére koncentrálunk majd. Ezek a szalagszerű díszek hihetetlenül elegánsak tudnak lenni, ezért is annyira jók arra, hogy feldobjuk velük az otthonunkat. Az ünnepekhez híven maradjunk az arany-piros-zöld színeknél. Ez persze nincs kőbe vésve. A következő praktikához mindössze színes papírra van szükségünk, lehetőség szerint kétoldalara. Ezen kívül kelleni fog még papírragasztó.  A papírből legyezőket kell hajtogatni. Ezt a technikát bizonyára valamennyien ismerjük, ha már nem technikaóráról. Ezeket a legyezőket az élük mentén kell összeragasztanunk úgy, hogy mindig az előzőhöz képest tükörfordításban helyezkedjenek el. Olyan hosszúra fűzzük, amennyire csak akarjuk. Nem csak az arany-piros, de a különböző pasztelszínek és az ezüst is nagyon jó párosítás. Az utóbbi években ráadásul nagyon divatosak is lettek. Sőt, keverhetjük a matt és fényes felületkezelésű papírokat is a látványosabb eredmény érdekében.

Egy másik rendkívül egyszerű technika, amikor vékony (nagyjából egy centi vastag) papírcsíkokból gyűrűket készítünk, s ezeket láncszerűen ragasztjuk össze. Ezeket akár a gyerkőcökkel együtt is elkészíthetjük. Garantáltan élvezni fogják a családi foglalkozást. Ha már kicsit nagyobbacska, akkor megpróbálkozhatunk valami összetettebbel is. Hajtogassunk szaloncukrot papír és WC-papír vagy papírkéztörlő guriga segítségével, amelyeket utána damillal fűzünk össze. Nincs szükségünk hozzá ragasztóra, csak szép csomagolópapírokra és némi türelemre a csomózáshoz. Ez a ’csináld-magad’ projekt ráadásul újrahasznosít. Nagyon szépen tud kinézni, ha újonnan vásárolt csomagolóanyag helyett régi újságpapírral, régi könyvekből kitépkedett lapokkal vonjuk be a gurigákat. Igazi vintage hangulatot lehet így elérni.

Szépet szeretnék, de nincs kézügyességem a girland készítéshez

Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég ügyesek ahhoz, hogy a girland alapját elkészítsük, vásárolhatunk is, például a Dekotrend honlapján. Ezeket a szalagfüzéreket csak fel kell díszítenünk karácsonyi díszekkel, szalagokkal, amelyek akár lehetnek saját kezűleg elkészített csecsebecsék is. Tobozokból percek alatt függőket csinálhatunk. Nincs másra szükség, mint néhány fenyőtobozra. Olyanokra, amelyek nem sérültek. Ezen kívül kelleni fog néhány méretre vágott szalag, amelyekből az akasztók és a masni készült, valamint egy ragasztópisztoly, amely segítségével mindezt a tobozhoz rögzítjük. Ha szeretnénk, a tobozokat lefújhatjuk műhóval vagy aranyszínűre. Miután elhelyeztük a girlandot, aggassuk rá őket. Ez a fajta dekoráció különösen jól mutat ajtók és ablakok felett. Ugyanígy masnikkal is díszíthetjük, vagy akár visszamaradt karácsonyfadíszeket is használhatunk erre. Hogy igazán mutatós legyen a végeredmény, tekerjünk rá fényfűzért is.  Ne fukarkodjunk a dekorációval. Minél bujább, annál jobb. Választhatunk művirágokat is, ha azt szeretnénk, hogy következő évben csak elő kelljen keresni a szekrény mélyéről, ezek ugyanis igazán időt állók.

Se nem papír, se nem műanyag: környezetbarát és lebomló girland

Ezt már a nagymamáink is ismerték és készítették. Mi is lehet ez? Hát nem más, mint a kukorica-füzér! Pontosabban pattogatott kukoricából készített füzér. Némi türelemre és óvatosságra van szükség, de annyira nosztalgikus érzéssel jár, hogy kár lenne kihagyni a felsorolásból. Ráadásul a kipattogott szemeket akár aranyszínűre is lefújhatjuk. Ha a cérnára fűzött szemeket fényfűzérrel fonjuk össze, egészen egyedi eredményt érhetünk el. És ez is egy olyan projekt, ami még a karácsonyfán is jól mutat és a gyerekek is garantáltan élvezni fogják. A felfűzéssel azonban vigyázzunk, nehogy megszúrjuk magunkat munka közben. Egy gyűszű ilyenkor jó szolgálatot tud tenni.