Fotóstúdió bérlés: mire számítottunk és mi lett a vége?

Fotóstúdió bérlés: a kezdetek

Az őszi félévben csomagolás tervezés órára nem csak terveket, de maketteket is készítenünk kellett. Tudni kell, hogy minden félév végén be kell mutatnunk az összes félévi projektünket a tanári karnak. Ez majd harminc prezentáció keretében zajlik, ahol az oktatóink megszemlélhetik egyrészt a két maketteket, másrészt az azokról készült portfólió fotókat. De honnan szerzünk minőségi fotókat? Bevallom, hogy megpróbáltam otthon egy lightboxot összerakni, de az eredmény kritikán aluli lett. Sem a fények, sem a háttér nem volt homogén. És ezzel nem voltam egyedül. Az egyik szaktársam vetette végül fel a fotóstúdió bérlés lehetőségét. Fényképezőgépünk volt, a terembérlés költségeit felosztottuk, már csak a fehér háttér és megfelelő fényviszonyok hiányoztak a megkapó képek elkészítéséhez.

Természetesen csak annyi fényképészeti tapasztalatunk volt, amit egy fotótechnikai féléves kurzus során magunkba szívtunk, így a fotóstúdió bérlés előtt át kellett gondolnunk néhány dolgot. Egyrészt, hogy számíthatunk-e a szolgáltatásnál segítségre a fények beállításához. A fotóstúdió bérlés időre történik, s értékes pillanatokba kerül a reflektorok és lámpák bekalibrálása. Diákokként nem engedhettük el magunkat, s húzhattunk rá még egy órát vagy egy egész alkalmat. Talán izgalmas lehet egy-két drámai árnyék egy portréfotózásnál, de ebben az esetben épp az volt a lényeg, hogy a termék minél felismerhetőbb, tisztább képen jelenjen meg. Határozott árnyékok, amik elvonják róla a figyelmet, szóba se jöhettek. A kép a gyenge fényviszonyok miatt pixeles, rossz minőségű lehet. Ilyeneket nyilván nem tehettünk bele a prezentációnkba. Ergo, minden a fényeken állt vagy bukott.

A fotóstúdió bérlés előtt szempont volt az is, hogy rendelkezik-e a stúdió többféle, homogén háttérrel – de legalább fehérrel, ami a termékfotózáshoz elengedhetetlen. Végtelenített tér? Van-e önkioldós vaku? És milyen kellékeket vehetünk szükség esetén igénybe? Na, és létra van e-? Nincs termékprezentáció flat lay képek nélkül. Egy kis szín pedig minden hátteret képes feldobni. Se szó, se beszéd, ideális műtermi viszonyokra volt szükségünk ahhoz, hogy kiemelkedő osztályzatot szerezzünk.

Fotóstúdió bérlés: hogyan is találtunk stúdiót?

Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, hogy megnyitottuk a böngészőbe a legnépszerűbb keresőt, majd begépeltük, hogy fotóstúdió bérlés Budapesten. Azért Pesten, mert pesti egyetemre járunk, és a legtöbben pesten is laknak. Bár a fővárosi árak minden bizonnyal a vidékiek fölé rúgnak, de mivel négy felé mentek a költségek, senki sem problémázott. Én sem. Pedig én vidéki vagyok. De mindegy. Visszatérve, egy olyan fotóstúdió bérlésére adtuk a fejünket, aminek a felszerelése megfelelő volt nekünk. Tehát: volt egy olyan helyisége, ahova bármilyen végtelenített hátteret fel tudtunk állítani (amit szintén a stúdió biztosított) és több reflektorral és lámpával is rendelkezett. Erre a jó megvilágítás és az árnyékok minimalizálása miatt volt szükségünk. Kellettek lámpák, amik magát a terméket világították meg (minden oldalról), és kellett olyan is, ami a hátteret. Ez egy okos kis trükk arra, hogyan küszöböljük ki a kellemetlen árnyékokat.

Fotóstúdió bérlés: összegzés

A megfelelő fotóstúdió bérlés a https://www.g3studio.hu/foto-studio-berles/ oldalon keresztül zajlott. Nem én intéztem ugyan, de a barátunk, akire mindez hárult, azt mondta, hogy nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, amikor ajánlatot kért a kétórás műterembérléshez. Kiderült, hogy a stúdió számos különböző fotózásra alkalmas, mert rendkívül alaposan felszerelt.  Mire a helyszínre értünk, minden el volt rendezve. A sok használat ugyan meglátszott az eszközökön és a díszleten, de ettől függetlenül hibátlanul sikerültek a képek. Nagyon kevés utómunkára volt szükség, és azok is inkább a mi tapasztalatlanságunkból fakadtak. Hiába, tervezők vagyunk és nem fényképészek. Szeretjük a problémákat digitálisan kezelni. Annyi biztos, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, amikor fotóstúdió bérlésre adtam a fejemet.

Fotóstúdió bérlés: a helyszínen

Egy kedves hölgy adta át a műtermet, és segített minden technikai malőrnél. Több kérdés is felmerült a munka közben, mert teljesen idegen terep volt ez a fotóstúdió bérlés nekünk. A felszereléssel sem boldogultunk eleinte. Az iskolai stúdiók kevésbé korszerűek, és nem mindig úgy működtek, ahogy mi szerettük volna. Ehhez képest a fotóstúdió bérlés valóságos Kánaán volt! A stúdió ráadásul több színű hátteret biztosított, így a termékcsomagolásainkhoz illő, annak színeivel harmonikus elemekkel dobhattuk fel a képeinket. Ez különösen jól jött az édességcsomagolásoknál. Ami nekem még kimondottan tetszett, hogy amíg ketten a képeken dolgoztak, mi a saját laptopjainkon retusálhattunk, mivel voltak szabadon használható konnektorok is a helyiségben. Nem tudom, ez mennyire általános máshol, de én kimondottan örülök nekik. Főleg reptereken. A szoftverek, amiket a képeknél használunk, energiaigényesek.