Fogyasszunk diót az egészségért!

A dióról általában

Amióta az egészséges életmód harcosaként köteleztem el magam, egy egészen új világ nyílt meg számomra az alternatív gyógymódok és az egészség megőrzése érdekében fogyasztott természetes vitaminok, ásványi anyagok, rostok felfedezésében. Míg sokáig fogalmam sem volt arról, hogy hogyan érdemes bele kezdeni egy ilyen jellegű projektbe, addig mára már ódákat tudnék zengeni a különböző gyümölcsök, zöldségek, magvak jótékony hatásairól és egészségre hatott fantasztikus eredményéről. Az alábbiakban a diót vesszük górcső alá és megvizsgáljuk, milyen jellegű hatással van rendszeres fogyasztása kívül- belül a testünkre.

A dió jótékony hatásai az egészségre

Talán az egyik legértékesebb magvunk a dió, mind a termését, mind a héját felhasználják. Elsődlegesen a legfontosabb tulajdonsága, hogy A és E- rendkívül vitaminban gazdag. Ezenfelül többféle B-vitamin is megtalálható. Ezek a vitaminok mind serkentik az idegek működését, továbbá izomvédő hatása is van, illetve jelentőse elősegíti a növekedést. Érdekesség az is, hogy magát a diófa levelet gyógyászatban is felhasználják a magas C vitamin tartalma végett. De emellett a diófa levélből készíthető gyógytea, amely felhasználható bőrproblémák ellen. Továbbá rendkívül gazdag magnéziumban és káliumban, illetve elősegíti a vérképzést is, mely ezáltal a szívizom gyengeség ellen kiváló, illetve az immunerősítő szerepe is jelentős. Egyébként érdekesség, hogy legyengült immunrendszerű betegeknek kifejezetten ajánlják a dióval gazdagított étrend fogyasztását. A dió egyik legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nagyon gazdag omega zsírsavakban ezáltal a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és a szűkült erek tágulásához is hozzájárul. A dió talán egyik legismertebb hatása a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően, hogy serkentik az agyműködést és növeli a koncentrációképességet. Nagyon fontos azért azzal is tisztában lennünk, hogy bár tényleg rendkívül értékes és egészséges táplálék a dió ugyanis több, mint 600 kalóriát tartalmaz mindössze 10 dkg elfogyasztása. Így fogyókúra mellett is csak mérsékelten ajánlott a fogyasztása. Továbbá a sió nagyon hasznos gyógymód olyan kellemetlen gyomorbajok ellen is, mint a hasmenés vagy a gyomorhurut. Kutatások azt is alátámasztják, hogy a dió jelentősen csökkenti az emlőrák kialakulásának a kockázatát, illetve a már fennálló probléma esetén bizonyított tény, hogy csökkenti a tumoros mirigyek számát, illetve a daganatok méretét. Ezenfelül a vérszegénység és a sápadtság ellen is kiváló ellenszer lehetett. A dió prosztatára gyakorolt hatása miatt is kedvelt gyógymódok körében ugyanis a prosztatarák ellen is kiváló gyógymód, hiszen képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktort más néven fehérjét. Aki ténylegesen minőségi diót szeretne vásárolni az látogasson el a https://simongyumolcs.hu/termek/dio/ weboldalára.

Dió hatásai a szépségre

Úgy gondolom, hogy amellett, hogy oda figyelünk az egészségünkre fontos a külsőnkkel is foglalkozni. Gyakorta abban a tévhitben élnek az emberek, hogy nagyon nagy anyagi befektetést igényel a megfelelő bőr és haj ápolás. Ez természetesen nem igaz. Bár nyilván a mindenfajta kollagént tartalmazó kiváló krémek valóban gyönyörűen feszesítik és ápolják a bőrünket, de mégsem szükséges feltétlen nagyon nagy összegeket befektetnünk erre, hiszen a természetben szinte minden olyan jótékony hatású csodaszer megtalálható, amely az egészséges bőrünk és hajunk állapotához hozzájárulhat. Miután az eddigiekben a dió a szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól értekeztünk, továbbra is ezen a vonalon maradva a dió szépségre gyakorolt hatásai közül az egyik legismertebb a bőrre és a hajra ható változtatása. Ugyanis miután felettébb gazdag B-vitaminban kiváló stressz oldó és hangulatjavító, ami pedig csodálatos módon hozzájárul a bőr szépségéhez is. Ugyanis minél alacsonyabb a stressz szint, annál kevésbé jelentkeznek különböző stressz miatt kialakult ráncok így lassítva az öregedés folyamatát. Továbbá a száraz bőr egyik legnagyobb ellenszere is, ugyanis például a dióból sajtolt dióolaj kiválóan hidratálja és belülről táplálja a bőrt ezáltal a bőrtónusunk nem csupán egészségesebb, de sokkalta ragyogóbb is lesz. Továbbá a szem alatti sötét karikák eltüntetésére is kiváló hatást gyakorol. A másik terület, amelyre szintén kiváló hatást gyakorol a dió az a haj ugyanis a rendszeres dióolaj használatával a haj sokkalta ragyogóbb és egészségesebb lesz. Továbbá miután gazdag káliumban illetve omega zsírsavakban melyek jelentősen erősítik a hajgyökereket a rendszeres fogyasztásától sokkal hosszabb és erősebb hajunk lesz. Mindemellett még a korpa megszüntetésében is kiváló szerepet játszik.

Mint láthatjuk a diónak rengeteg csodálatos hatása van mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazva a testünk szinte minden területére. Véleményem szerint szinte elengedhetetlen a fogyasztása és bátran ajánlom mindenkinek, aki elgondolkozott a rendszeres fogyasztásán, ugyanis valóban csodákat művel.