Csernobil, ahol kézzel fogható a halál

Látogassunk el Csernobilbe

Csernobil nem csupán azért az egyik legkülönlegesebb úti cél a világon, mert a katasztrófa története bejárta az egész világot és szinte nem létezik olyan ember, aki ne hallott volna az emberek millióit valamilyen szinten érintő katasztrófáról. Az igazi különlegessége valójában abban rejlik, ha meglátogatjuk a helyet és mi magunk tapasztaljuk meg azt a különleges, hátborzongató érzést, mely az egész térséget uralja. Csernobilben 1986 április 26.-án megállt az idő. Olyan rövid időn belül kellett elhagyniuk az embereknek az adott helyszínt, hogy arra sem volt idejük, hogy maguk után esetleg elpakoljanak. Az iskolában nyitva van még a könyv azon az oldalon, ahol utoljára jártak a tananyaggal. Az étkező asztal még meg van terítve, magányosan várva az ételt, amely a gáztűzhelyen maradt. A ruhák ugyanúgy állnak a ruhásszekrénybe, ahogyan 86-ban otthagyták őket és a lefekvéshez előkészített pohár víz is ott árválkodik az éjjeli szekrényen. Csernobilben 1986-ban valósággal megállt az idő. Ott akkor szűnt meg a létezés, amikor hirtelen kilakoltatták őket az addig biztonságosnak vélt otthonukból. Hatalmas tragédia történt akkor. Maga a hely sivársága és különös atmoszférája folytán, szinte ténylegesen kézzel fogható a halál jelenléte, amely egészen hátborzogató méreteket ölt az éjszaka folyamán. Az igazán bevállalós katasztrófa turisták, akár még azt is kipróbálhatják, hogy milyen lehet egy teljes éjszakát eltölteni Csernobil egyetlen szállodájában. A maradandó hátborzongató hatás úgy gondolom mindenképpen garantált. De amennyiben nem szeretnénk egy éjszakát eltölteni ezen a helyen, akkor is érdemes lehet ellátogatni erre az igazán titokzatos helyre.

A Csernobili katasztrófa rövid története

1986 április 26-án robbant fel a csernobili atomerőmű 4-es reaktora, mely azonnal több, éppen a helyszínen dolgozó embert megölt. Ám a brutális robbanás nem érte be ennyi áldozattal. A hirosimai radioaktív felhő a levegőbe szállva országokon át gyilkolta az embereket. Mai napig lehet hallani a szörnyűbbnél szörnyűbb utóhatásairól. Sokan azon az állásponton vannak, hogy ennek a katasztrófának köszönhető, hogy az elmúlt időben jelentősen megnőtt a rákbetegek száma, ugyanis ha jobban megfigyeljük, rengeteg 86ban még gyerek vagy fiatal felnőttet érint ez a szörnyű kór. Rendkívül megrázó történeteket lehet hallani arról is, hogy az ott dolgozók milyen eldeformálódáson mentek keresztül a robbanás következtében. Már csak belegondolni is szörnyű, hogy mi történhetett ott a robbanás pillanatában.

Szervezett utazás Csernobilbe

Miután immár harminc év elteltével az atomkatasztrófa óta és a sugárzás mértéke biztonságos mértékre csökkent. Az ukrán kormány engedélyével lehetőség nyílik az érdeklődők számára szervezett utazás keretein belül ellátogatni Csernobilbe és igény szerint akár még egy éjszakát is eltölteni a csernobili hotelben. Látogatók által leginkább kedvelt opció egy 1 napos csernobili túrát (ott alvás nélkül, mivel azt csak az igazán erős idegrendszerűeknek ajánlott) illetve 2 éjszakás kijevi hotel szállást tartalmaz. Maga a túra egy 4 állomásos rendszeren alapszik, melyet a következőkben ismertetek.

Akit még bővebben érdekelne, az utazás menetrendje az látogasson el a https://kulonlegesuticelok.com/utazas/csernobil weboldalára. De azért egy kis kóstolót az ütemtervből itt is megadok.

A Csernobili túra állomásai

  • Első állomás: A túra során az csoportok meglátogatják a Kophaci falut és az ott levő óvodát, ez az a falu, amelyről a bevezetőben is beszéltem, hogy szinte egy idő utazással ér fel annak a meglátogatása, mivel olyan gyorsan kellett elhagyniuk a falut, hogy mindent úgy hagytak, ahogy az éppen volt.
  • 2. állomás: A következő állomás már a 10km-es zónánál van. Itt láthatjuk az elhagyott 5-ös és 6-os reaktort. Innen egészen közel tartózkodik a 4-es reaktor, amit 100m-es távolságból lehet rövid ideig szemlélni.
  • 3. állomás: A Vörös erdőn áthaladva a következő helyszín az a város, ahol a munkások és családtagjaik laktak vagyis Prypyat. Egyfajta „városnézés ” a program. Ennek a városnak is az a tragédiája, mint a falunak, hogy az iskolában még találkozhatunk gyerekjátékokkal illetve tankönyvekkel, hiszen arra sem volt idő, hogy összeszedjék a holmijaikat.
  • 4. állomás: Itt található a híres Vidámpark, amit a katasztrófa után újra helyre akartak állítani, illetve a Prypat Hotel. Ezek után visszatérnek a Csernobili Tudományos Központba, ahol a fizikai és radiokémiai laboratóriumok bemutatására kerül sor.
  • Végül az utolsó állomás a Dytyakyi ellenőrzőpont, ahol megmérik, a látogatók sugárzását majd visszaindulnak Kijevbe.

Véleményem szerint rendkívül érdekes mind az utazás tematikája, mind a szervezett programok és az azon felüli extra lehetőségek, mint például az éjszaka eltöltése a szállodában. Egészen biztos, hogy nagyon megrázó utazásban lesz része annak, aki ezt bevállalja, viszont az is garantált, hogy nem ugyanaz az ember lesz, aki előtte volt.