A lámpatest, mint kiegészítő

Gondolatok a lámpatestről

Mindig is úgy tekintettem a lámpatestre, mint egy kiegészítőre. Olyan, mint egy karkötő, vagy egy pár fülbevaló.  Ha szeretnénk, akkor diszkréten belesimul az összképbe, de ha arra vágyunk, hogy valamit tudatosan kihangsúlyozzunk, akkor is ugyanolyan jó szolgálatot tesz. Ezért a funkcionalitáson kívül számomra legalább olyan fontos, hogy a lámpatest formailag is túlmutasson az igényeinken. Sokszor hallom, hogy minek nekem az a darab, hiszen sokkal többe kerül. Ahogy mindenben, itt is meg kell fizetni a minőséget. Az innovatív dizájn, a különböző minősítéseknek megfelelő anyagi minőség, az energiatakarékosság és környezetbarát gyártás nincsenek ingyen. És lehet, hogy a lámpa csak két hónappal később kerül a helyére, de a rá következő hónapban már olyan az a helyiség, ahova került, amilyenre vágytam. Senki sem szívesen visel olyan kiegészítőt, ami nem illik az öltözékéhez. Ilyenek számomra a lakáskiegészítők is.

Hogyan válaszunk lámpatestet?

A drágább, mint sokan már tapasztalhatták, nem mindig jelent minőségibb terméket. Ahogy a kedvezőbb ár sem feltétlenül takar ócskaságot. Bár hosszú sorokon keresztül írtam arról, hogy miért ragaszkodom egy-egy impozánsabbnak kinéző darabhoz, a lámpavásárlás azért ennél kicsit összetettebb folyamat. Legalábbis annak kellene lennie. A tapasztalatom azonban az, hogy az ember általában körülnéz az interneten, vagy bemegy egy lámpaboltba, lakberendezési áruházba és az ára, meg esetleg a kinézete alapján választ egyet. Lehet, hogy közben egy-két óra is eltelik. Ilyenkor úgy érezheti, hogy alapos munkát végzett. A bajok akkor kezdődnek, ha a lámpa végre méltó helyére kerül és az elképzelés nem működik. Nem azért, mert a lámpa nem világít, vagy, mert nem add hozzá a szoba hangulatához, hanem azért, mert mint világítótest elbukott.

Tehát mi a jó recept? Először is még a nagy kaland előtt gondoljuk végig, hogy a helyiség, ahová a lámpatest kerül, milyen funkciót tölt be. Mennyire fontos a fény az adott szobában. Mekkora teret kellene bevilágítania a lámpának.  Vannak irányított és szórt fények. A lámpaburák méretével, formájával és anyagával szívesen kísérleteznek a tervezők. Ennek köszönhetően egy állólámpa is lehet szórt fényű és egy mennyezeti lámpatest is lehet irányított fényű. Ha azt szeretnénk, hogy a lámpatest bevilágítsa az egész teret, akkor szórtra van szükségünk. Ha inkább csak olvasáshoz van rá szükségünk, akkor az irányított fény a megfelelő választás. Hangulatvilágításhoz mindkét változat remekül működik. Különösen akkor, ha az általunk választott lámpának mind a fényerejét, mind a színhőmérsékletét állítani lehet.

Mit vegyünk figyelembe a lámpatest anyagának kiválasztásánál?

A dizájn az identitásunk titkos része. A kisugárzás, ami egyedivé tesz bennünket. Válogatott anyag és forma kialakítással rendkívül egyedi környezetet tudunk magunk köré varázsolni, amit a megfelelő fények csak megkoronáznak. Nem lehet a minőség fontosság eléggé hangsúlyozni. Lámpatest esetén sem. S ha nagyobb összeget szánunk rá, akkor válaszunk olyan modellt, amely időtálló, hiszen nem cserélgetjük évente a lámpáinkat. Nem érdemes bedőlni az aktuális divatnak, de inspirációként nagyon hasznos tud lenni egy kis nézelődés. Anyagválasztásnál gondoljuk át, hogy a felület hogyan fog néhány hónap, év múlva mutatni. Ez különösen a por lerakodásánál jelenthet problémát. A lámpatest, amelyen vastagon ül a por, igénytelennek néz ki. A szövet burákba könnyedén beeszi magát és ember legyen a talpán, aki újjá varázsolja nekünk. Ha mégis ragaszkodunk a szövethez, akkor kezeltessük viasszal. Ez megkönnyítheti a tisztítását és megakadályozza, hogy a por a szövetszállak közé menjen.

Az utóbbi években hódító útjára induló indusztriális stílusnak köszönhetően új anyagok jelentek meg a piacon, amelyekben rengeteg lehetőség rejlik. A puritán formakialakítás mellé olyan anyagok társulnak, mint az acél, alumínium, vagy akár a beton. Az anyag egyedisége már önmagában annyira frappáns, hogy nincs szüksége semmi egyéb díszítésre. Egy ilyen lámpatest – amelyeket megtalálunk a https://ledguru.hu/lampatestek-165 – kétségkívül uralni fogja a teret. Ha félünk attól, hogy ez a stílus túlságosan férfias, akkor párosítsuk réz, arany, rózsaarany színekkel és máris egy nagyon vagány, nőiesebb összképet kapunk.

Nem csak a lámpa búrájának anyaga lehet egyedi, de a függesztés is. Ha csak egy apró, frappáns részletre vágyunk, akkor legyen a lámpatestünk vezetéke színes, fémes. Még a letisztult helyiséget is fel tudja dobni, ha valami eltérőt társítunk hozzá, legyen szó bármilyen elhanyagolhatónak tűni részről.

Hogyan rendezzük el a lámpatesteket?

Kísérletezhetünk a lámpák aszimmetrikus elrendezésével is, akár függőlegesen, akár vízszintesen. Nem muszáj egyetlen lámpát választanunk. Amennyiben pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk, mire van szükségünk és hova helyeznénk a lámpát, könnyedén válogathatunk a felkínálkozó lehetőségek között. Minél bevállalósabb egy kompozíció, annál hatásosabb. Az esztétika velünk született, de fejleszthető képesség. Bízzunk a saját ízlésünkben, és ne mások véleménye, illetve az aktuális trendek szerint határozzuk el magunkat. Ez a mi otthonunk, és nekünk kell jól éreznünk magunkat benne.